Rastlinkovo

0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Tradičná vianočná hubová polievka

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Hubová polievka je neoddeliteľnou súčasťou vianočných tradícií mnohých slovenských domácností. Táto polievka, plná vôní lesných húb a jemnej smotanovej chuti, dokonale dotvára atmosféru štedrej večere. Je symbolom spojenia prírody, pokory a hojnosti, ktoré sú so sviatkami úzko späté. V tomto článku vám predstavíme osvedčený recept na tradičnú hubovú polievku, ktorú si jednoducho zamilujete. Či už ste skúsený kuchár alebo začiatočník, s naším podrobným návodom pripravíte dokonalú polievku, ktorá poteší všetkých pri sviatočnom stole.

Počet porcií: 4–6
Čas prípravy: približne 60 minút

Prehľad surovín:

SurovinaMnožstvo
Sušené huby50 g
Čerstvé huby (napr. šampiňóny, hliva)200 g
Zemiaky2 stredne veľké
Cibuľa1 veľká
Cesnak2 strúčiky
Mrkva1 ks
Petržlen1 ks
Bobkový list2 ks
Nové korenie3–4 guľôčky
Mleté čierne koreniepodľa chuti
Soľpodľa chuti
Smotana na vareniepribližne 150 ml
Hladká múka (alebo kukuričný škrob na zahustenie)1–2 lyžice
Maslo alebo olej2 lyžice
Petržlenová vňaťna ozdobu

Postup prípravy:

  1. Namáčanie sušených húb
  • Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte ich 20–30 minút odstáť, aby zmäkli. Potom ich sceďte (vodu si nechajte na vývar) a nakrájajte na menšie kúsky.
  1. Príprava základu
  • V hrnci rozpustite maslo alebo zohrejte olej. Pridajte nakrájanú cibuľu a orestujte ju do sklovita. Následne pridajte na jemno nakrájaný cesnak a krátko ho orestujte.
  1. Pridanie húb
  • Do hrnca pridajte scezené sušené huby a čerstvé huby nakrájané na plátky. Zmes chvíľu restujte, kým sa vôňa húb pekne rozvinie.
  1. Zalejte vývarom
  • Zalejte huby vodou zo sušených húb a doplňte ďalšími asi 1,5 litra vody. Do vývaru pridajte bobkový list, nové korenie a nakrájanú mrkvu s petržlenom. Osoľte podľa chuti.
  1. Zemiaky a varenie
  • Očistite zemiaky, nakrájajte ich na menšie kocky a pridajte ich do polievky. Varte približne 20–25 minút, kým sú zemiaky a zelenina mäkké.
  1. Zahustenie a dochutenie
  • V malej miske zmiešajte múku alebo škrob s trochou studenej vody, aby ste vytvorili hladkú kašičku. Tú postupne za stáleho miešania vlejte do polievky. Povarujte ďalších 5 minút.
  • Pridajte smotanu na varenie a dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne trochou citrónovej šťavy.
  1. Podávanie
  • Polievku servírujte horúcu, ozdobenú čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte ju s čerstvým chlebom alebo sviatočnými osúchmi.

Tipy a variácie:

  • Lesné huby: Ak máte možnosť, použite sušené lesné huby (napr. dubáky) – dodajú polievke výraznejšiu chuť a vôňu.
  • Vegánska verzia: Smotanu nahraďte kokosovou alebo sójovou alternatívou a použite rastlinné maslo či olej.
  • Pridanie byliniek: Do polievky môžete pridať sušený tymian alebo trošku rozmarínu, ktoré podčiarknu vôňu húb.

Táto polievka prinesie na váš stôl tradíciu aj hrejivú chuť lesa. Vychutnajte si ju so svojimi blízkymi počas sviatočných dní a užite si dokonalú harmóniu jednoduchosti a luxusu.

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

Pampová tráva (Cortaderia selloana) s vysokými, nadýchanými bielymi súkvetiami v záhradnej výsadbe.
Záhrada

Pampová tráva: Najkrajšia okrasná tráva v záhrade

Pampová tráva (Cortaderia selloana) patrí medzi najvýraznejšie okrasné trávy, ktoré môžu v záhrade vytvoriť úchvatnú scenériu. Jej vysoké, elegantné steblá s nadýchanými metlinami pôsobia exoticky a dodávajú priestoru dynamiku. Táto odolná a nenáročná rastlina sa skvele hodí do moderných aj prírodne ladených záhrad.

Čítať viac »
Rastlina Poniklec s detailom na fialový kvet
Exteriérové rastliny

Poniklec: Jarná rastlina vhodná na slnečné stanovisko

Poniklec (Pulsatilla) je jednou z prvých trvaliek, ktoré na jar rozkvitajú a ohlasujú príchod teplejších dní. Táto očarujúca rastlina je známa svojimi fialovými, ružovými alebo bielymi kvetmi so žltým stredom a jemne chlpatými listami. Je nielen krásna, ale aj nenáročná na pestovanie, vďaka čomu sa výborne hodí do skaliek, suchých záhonov a prírodných výsadieb.

Čítať viac »
Heuchera rôznych farieb – od žltej, oranžovej až po striebornú s fialovým žilkovaním.
Balkón a terasa

Heuchera: Ako pestovať Heucheru?

Heuchera, známa aj ako alchemilka americká, je obľúbená trvalka, ktorá si získala srdcia záhradkárov po celom svete. Vďaka širokej škále farieb listov a nenáročnej starostlivosti je ideálnou voľbou pre okrasné záhony, skalky či nádoby. V tomto článku sa podrobne pozrieme na jej vlastnosti, pestovanie a kombinácie s inými rastlinami.

Čítať viac »
osiny-nebezpecenstvo-pre-psa-zvieratkovo-rastlinkovo
Chovateľské potreby

Pozor na osiny! Veľký nepriateľ vášho psíka

Pri prechádzkach prírodou a oddychových aktivitách na trávnatých plochách by ste mali venovať pozornosť nielen kráse prírody, ale aj rizikám, ktoré s ňou prichádzajú. Jedným z týchto rizík je osina – drobný, ale o niečo nebezpečnejší “nepriateľ” vášho psíka. Čo je však osina, prečo sa stáva problémom a aké následky môže spôsobiť? V nasledujúcom článku sa podrobne pozrieme na to, čo predstavuje osina, ako ju rozpoznať, aké príznaky zanecháva a ako postupovať, aby ste ochránili svojho miláčika.

Čítať viac »
klickovanie-rastlinkovo
Bylinky

Klíčkovanie: ako na úspešné pestovanie klíčkov doma

Klíčkovanie je jednoduchý a efektívny spôsob, ako si doplniť jedálniček o čerstvé, výživné a zdravé potraviny. Klíčky sú plné vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitu a podporujú trávenie. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o klíčkovaní – od výberu semien až po ich správne skladovanie.

Čítať viac »
Listy napadnuté spriadačom americkým (Hyphantria cunea) – pavučinové hniezda a poškodené listy
Škodce

Spriadač americký: Nebezpečný škodca stromov a kríkov

Spriadač americký (Hyphantria cunea) patrí medzi významných škodcov listnatých stromov a kríkov. Táto invázna húsenica, pôvodom zo Severnej Ameriky, sa v 20. storočí rozšírila do Európy a Ázie, kde spôsobuje značné škody v lesoch, parkoch aj ovocných sadoch. Je známa svojím nápadným spôsobom živenia – vytvára veľké pavučinové hniezda, v ktorých sa húsenice spoločne kŕmia, čo vedie k holožerom na napadnutých rastlinách. V tomto článku sa podrobne pozrieme na biologické vlastnosti spriadača amerického, jeho životný cyklus, škody, ktoré spôsobuje, a účinné metódy jeho kontroly a regulácie.

Čítať viac »
Scroll to Top

Prihlásenie

Prihlásenie