Rastlinkovo

🎁 k objednávke nad 15 Eur 1 liter nášho vzdušného substrátu ako darček 🎁
S kódom RASTLINKOVO40 zľava 40%
0

Váš nákupný košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

0

Košík

0
Subtotal: 0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Vinič: komplexný návod na pestovanie hrozna. Postupujete správne pri reze?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Vinič: komplexný návod na pestovanie hrozna. Pestovanie hrozna má bohatú históriu a je obľúbené nielen pre jeho plody, ale aj pre jeho schopnosť premeniť záhradu na malú vinicu. Hoci sa môže zdať, že pestovanie hrozna je náročné, správne postupy vám zaručia úspech aj vo vašej záhrade. V tomto článku sa pozrieme na všetko, čo potrebujete vedieť – od výberu miesta, prípravy pôdy až po najdôležitejší krok: správny rez, ktorý je kľúčový pre kvalitnú úrodu. Hrozno môžete pestovať aj v črepníkoch na slnečných balkónoch, skúsite si dopestovať vlastnú úrodu?

1. Výber vhodného miesta pre hrozno

Hrozno je slnečno-milujúca rastlina, ktorá potrebuje čo najviac slnečných lúčov. Pre úspešné pestovanie vyberte miesto s dostatkom priameho slnečného svetla, ideálne minimálne 6-8 hodín denne. Čím viac slnka hrozno dostane, tým sladšie budú plody.

Pri výbere miesta je tiež dôležité zohľadniť ochranu pred vetrom, ktorý môže poškodiť jemné výhonky viniča. Vyhnite sa miestam s vysokou vlhkosťou a premokrením, pretože to môže viesť k plesňovým ochoreniam.

2. Príprava pôdy

Hrozno najlepšie prosperuje v dobre priepustnej, hlinitopiesočnatej pôde, ktorá je bohatá na organické látky. Pôda by mala mať mierne kyslú až neutrálnu reakciu (pH 6-7). Ak je vaša pôda ťažšia alebo ílovitá, môžete ju zlepšiť pridaním piesku a kompostu, čo zabezpečí lepšiu drenáž.

Pred výsadbou viniča odporúčame urobiť hlbokú orbu alebo rýľovanie aspoň 40-50 cm, aby sa pôda uvoľnila a zabezpečila koreňom dostatok priestoru pre rast.

3. Výsadba viniča

Najlepší čas na výsadbu hrozna je na jar alebo na jeseň. Ak sadíte na jar, mladé rastliny budú mať viac času na zakorenenie pred príchodom zimy.

Postup pri výsadbe:

  1. Vykopte jamu, ktorá bude dostatočne veľká na korene rastliny – zvyčajne aspoň 30 cm hlboká a široká.
  2. Na dno jamy pridajte vrstvu kompostu alebo dobre rozloženého hnoja.
  3. Umiestnite rastlinu do jamy, tak aby koreňový krk (miesto, kde stonka prechádza do koreňov) bol tesne nad povrchom pôdy.
  4. Zasypte korene pôdou a jemne ju utlačte. Nakoniec rastlinu hojne zalejte.

Odporúčaná vzdialenosť medzi jednotlivými rastlinami by mala byť 1,5 až 2 metre, aby mali dostatok priestoru na rast.

4. Zavlažovanie a hnojenie

Hoci hrozno znáša sucho pomerne dobre, počas prvých rokov vývoja je dôležité zabezpečiť pravidelnú zálievku, najmä v suchých obdobiach. Keď rastlina dobre zakorení, mala by byť zavlažovaná mierne, ale pravidelne.

Hnojenie by malo byť vyvážené. Na jar, pred začiatkom vegetačného obdobia, aplikujte hnojivo bohaté na dusík, čo podporí rast nových výhonkov. Na jeseň zase môžete pridať hnojivá s vyšším obsahom draslíka a fosforu, aby sa podporil vývoj koreňového systému a odolnosť rastliny pred zimou.

5. Podporné konštrukcie

Najbežnejším systémom je jednoriadkový drôtový systém, kde sa drôty natiahnu vo výške približne 1,5 metra, pričom vinič sa vyväzuje k týmto drôtom. Týmto spôsobom zabezpečíte, že hrozno nebude v kontakte so zemou, čo môže znížiť riziko plesní a iných ochorení.

Pre správny rast viniča je nevyhnutné použiť podporné konštrukcie, ako sú drôty, pergoly alebo mreže. Tieto štruktúry zabezpečia, že vinič sa bude rozvíjať vertikálne, čím sa zlepší cirkulácia vzduchu a prístup k slnečnému žiareniu.

6. Rez viniča: Kľúč k úspešnému pestovaniu

Jedným z najdôležitejších aspektov pestovania hrozna je rez. Nesprávne alebo nedostatočné rezanie môže viesť k slabému výnosu, zatiaľ čo správny rez podporí zdravý rast a bohatú úrodu.

Existujú dva hlavné druhy rezu: zimný rez a letný rez.

Zimný rez (rez na jar)

Zimný rez sa vykonáva v období vegetačného pokoja, najčastejšie v období od januára do marca, keď nehrozí silný mráz. Jeho hlavným cieľom je odstrániť staré a nepotrebné výhonky a nechať len tie, ktoré zabezpečia silný rast v nasledujúcej sezóne.

Postup zimného rezu:

  1. Výber plodných výhonkov: Zamerajte sa na silné výhonky z predchádzajúceho roka, ktoré vyrástli z hlavného kmeňa. Tie sa označujú ako plodné výhonky.
  2. Skrátenie výhonkov: Plodné výhonky skráťte tak, aby na každom výhonku zostali 2-3 očká. Skrátenie podporí vývoj nových silných výhonkov.
  3. Odstránenie starých výhonkov: Všetky staré, slabé alebo choré výhonky odstráňte až po základ, aby ste rastline nebrali energiu.
Letný rez

Letný rez sa vykonáva počas vegetačného obdobia, najčastejšie v júni alebo júli. Jeho cieľom je usmerniť rast viniča a zabezpečiť dobré osvetlenie a prúdenie vzduchu medzi listami a plodmi.

Postup letného rezu:

  1. Odstránenie nepotrebných výhonkov: Odstráňte výhonky, ktoré sú príliš slabé alebo vyrastajú mimo hlavnej konštrukcie.
  2. Skrátenie bočných výhonkov: Bočné výhonky skráťte na 6-8 listov, aby ste podporili sústredenie energie do vývoja plodov.
  3. Riedenie strapcov: Ak je strapcov príliš veľa, môžete niektoré odstrániť, čím zlepšíte kvalitu zostávajúcich plodov.

7. Ochrana pred chorobami a škodcami

Hrozno je citlivé na rôzne plesňové ochorenia, ako sú múčnatka, peronospóra a botrytída. Pre prevenciu týchto chorôb je dôležité udržiavať správnu cirkuláciu vzduchu medzi rastlinami a pravidelne kontrolovať ich stav.

Použitie ekologických postrekov na báze medi a síry je efektívnym spôsobom, ako chrániť rastliny bez použitia chemických pesticídov.

8. Zber a uskladnenie úrody

Hrozno sa zberá na konci leta alebo začiatkom jesene, v závislosti od odrody a podnebia. Zberajte strapce, keď sú plody úplne zrelé a dosiahli plnú sladkosť.

Po zbere môžete hrozno konzumovať čerstvé, sušiť ako hrozienka alebo ho spracovať na víno, džem alebo šťavy.

Záver

Pestovanie hrozna môže byť jednoduché a obohacujúce, ak dodržíte správne postupy. Zabezpečte viniču dostatok slnka, dobrú pôdu, podporu rastu a pravidelný rez. Práve správny rez je kľúčom k bohatej a kvalitnej úrode. Ak sa staráte o vinič dôkladne, odmení vás bohatou úrodou sladkých a šťav

Pre viac tipov nás nezabudnite sledovať na našich sociálnych sieťach Instagram a Facebook

Zdieľajte článok s priateľmi:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY

Najnovšie články na blogu

alergie-rastlinkovo
Exteriérové rastliny

Alergia na peľ: Prehľadný kalendár alergénnych rastlín. Ako sa zbaviť alergie?

Alergia je prehnaná reakcia imunitného systému na bežne neškodné látky v prostredí. Medzi najrozšírenejšie formy patrí peľová alergia, odborne nazývaná sezónna alergická rinitída alebo polinóza. Vzniká vtedy, keď imunitný systém človeka reaguje na peľové zrná rastlín ako na hrozbu a vyvolá zápalovú reakciu v slizniciach nosa, očí, prípadne aj dolných dýchacích ciest. Výsledkom sú nepríjemné symptómy ako kýchanie, upchatý nos, výtok z nosa, svrbenie očí, slzenie, suchý kašeľ alebo únava.

Čítať viac »
gazania-rastlinkovo
Záhrada

Gazánia: africká sedmokráska plná slnečnej energie

Gazánia, známa aj ako africká sedmokráska, patrí medzi najpôsobivejšie okrasné rastliny, ktoré v záhradách vynikajú svojimi jasnými a žiarivými kvetmi. Táto rastlina, pôvodom zo slnečných oblastí južnej Afriky, sa stala obľúbenou letničkou v mnohých častiach sveta vďaka svojej nenáročnosti na starostlivosť a schopnosti vytvoriť farebný akcent na každom záhoně, balkóne či terase.

Čítať viac »
krasnoocko-rastlinkovo
Záhrada

Krásnoočko (Coreopsis): Farebná trvalka plná života

Coreopsis, v bežnej reči často nazývané krásnoočko alebo tickseed, patria medzi najobľúbenejšie trvalky aj letničky v záhradách po celom svete. Svojou žiarivou farebnosťou, bohatým kvetenstvom a nenáročnosťou na pestovanie sa stali skutočným pokladom pre každého záhradkára, ktorý túži po živom, farebnom a ekologicky prívetivom prostredí.

Čítať viac »
kapucinky-rastlinkovo
Záhrada

Kapucínky (Tropaeolum majus): Krása, chuť a liečivá sila

Kapucínky, známe aj pod vedeckým názvom Tropaeolum majus, patria medzi jedinečné rastliny, ktoré spájajú okrasné, kulinárske aj liečivé vlastnosti. Vďaka svojej atraktívnej farebnej palete, nenáročnosti na pestovanie a širokému využitiu sa stali obľúbenou voľbou záhradkárov, kuchárov aj tých, ktorí sa zaujímajú o tradičné bylinkárske praktiky. Tento článok sa venuje detailnému rozboru kapucínok – od ich botanickej charakteristiky a pôvodu, cez spôsoby kultivácie, až po moderné trendy využitia v kuchyni, medicíne a ekologickom záhradníctve.

Čítať viac »
rumancek-kamilkovy-rastlinkovo
Liečivé rastliny

Liečivé bylinky na bolesť hlavy: 9 rastlín, ktoré vám uľavia od bolesti

Liečivé bylinky na bolesť hlavy? Bolesť hlavy patrí medzi najčastejšie zdravotné ťažkosti moderného človeka. Môže byť dôsledkom stresu, napätia, únavy, dehydratácie, hormonálnych výkyvov alebo aj chronických ochorení. Hoci v akútnych prípadoch siaha väčšina ľudí po analgetikách, dlhodobé užívanie týchto liekov môže mať nežiaduce účinky na tráviaci trakt, pečeň či obličky. Práve preto sa čoraz viac ľudí obracia na prírodné alternatívy – medzi ktoré patria aj liečivé bylinky. Niektoré rastliny majú schopnosť uvoľniť napätie, zlepšiť prekrvenie mozgu, upokojiť nervový systém alebo pôsobiť protizápalovo. V tomto blogu sa pozrieme na najúčinnejšie bylinky, ktoré sa tradične využívajú pri bolestiach hlavy, a pridáme aj odporúčania, ako ich bezpečne a efektívne používať.

Čítať viac »
Scroll to Top

Prihlásenie

Prihlásenie